Kaikki vuokramökit, mökkivinkit ja mökkiopas mökkinetistä!

Kyykäärmeiden karkoitus

Kyykäärmeet herättävät paniikkia mökeillä varsinkin lapsiperheiden keskuudessa. Keräsimme vinkkejä siihen miten käärmeistä pääsee parhaiten eroon mökillä. Kyykäärmeiden karkoittaminen voi olla työläs urakka.


 

1) Tömistele pihalla
Kyykäärmeet ovat arkoja eläimiä. Maata tömistelemällä kuurot käärmeet luikkivat karkuun pihamaalta. Käärmeet tuntevat maan töminan uhkaavana. Käytä kumisaappaita metsäpoluilla.

2) Pidä piha siistinä
Leikkaa mökille tultaessa mökin pihan nurmikot ja heinikot matalaksi. Käärmeet eivät viihdy ajetulla nurmikolla vaan etsivät suojaisempaa paikkaa. Poista myös pihalta kiviröykkiöt, romukasat ja muut mahdolliset piilopaikat.


3) Siirrä tai tapa
Siirrä pihamaalla jo reviiriänsä pitävät kyykäärmeet lapiolla ja ämpärillä useiden kilometrien päähän. Kyykäärme ei ole Suomessa rauhoitettu eli ketään ei lain mukaan voida rangaista kyyn tappamisesta. Mökkinet suosittelee siirtämistä.

4) Hanki kissa
Hanki pihapiiriisi kissa, joka syö ja saalistaa kyykäärmeiden ravinnon (hiiret, myyrät jne.) pois houkuttelemasta.

5) Levitä etikkaa
Kyykäärmeillä on erityisen hyvä hajuaisti. Kaada etikkaa kiviin, lautakasoihin ja paikkoihin joihin et halua kyyn ilmestyvän. Etikan haju pitää kyykäärmeet loitolla.

6) Siilit lemmikiksi
Pidä siilejä pihapiirissäsi luonnon lemmikkeinä tarjoamalle siileille vettä (ei maitoa). Siilit ajavat käärmeet pois.

7) Levitä tuhkaa
Levitä tuhkaa pihapiiriisi ja mökin rajoille. Kyyt vieroksuvat tuhkaa.

8) Muurahaiskeko
Hanki pihallesi muurahaiskeko. Muurahaiset pitävät käärmeet loitolla.


21 kommenttia

 • Annemari

  Kyy on Suomessa vaarantunut laji, jonka purema ei ole tappanut ihmistä sitten vuoden -84. Juuri muun muassa vainon ja tappamisen takia kyyt ovat voimakkaasti vähentyneet Suomessa. Kyytä ei tulisi tappaa todellakaan kevyin perustein, vaikka se kuinka matelisi mökkimaalla – se puree kuitenkin ainoastaan puolustautuakseen.

 • Plah

  Turhaa jeesustelua, ettei kyitä saisi harventaa. Puunhalaajat voi mun puolesta alkaa pitämään vaikka kyille päiväkotia jos haluavat, mutta meidän pihoilla eivät tule vastaisuudessakaan lieroilemaan. Jos ei kyyn purema ole tappanut ihmistä sitten vuoden -84, niin turha kai hyvää putkea on katkaista nyt?

  Kyykäärmeen kanta on Savossakin paikoin niin tiheä, että niistä on oikeasti riesaa: ei jaksa siirtää kymmentä kyytä viikossa, koska pyydystysvaiheessa on aina potentiaalinen vaara tulla itse purruksi tai vahingoittaa käärmettä. Samantien nirri pois pihaan tulevilta käärmeiltä, se on ollut näillä seuduilla meininki aina, eivätkä luirakkeet vieläkään ole loppuneet.

 • Murkku

  Lapsuuden pihapiirissä oli valtavia muurahaiskekoja ja kyitä ihan valtavasti. Niitä näki pihalla luikertamassa monta päivässä ja ihan muurahaiskeon juureltakin niitä bongattiin.

 • Tony

  Meidän mökin pihamaa on lähes pelkkää isoa ja pienempää kivikkoa. Dynamiitillä en aio alkaa leikkimään jotta saataisiin “sorapiha”.

  Sateella myös kallio/ kivipiha on hyvin liukas jolloin pelkkä käärmeestä johtuva pelästyminen voi aiheuttaa kaatumisen.

  2 ja 3 vuotiaat lapset ovat myös vaarassa käärmeiden takia.

  “Parhaimpina” kesinä jopa kuusi kertaa viikonlopun aikana on käärme ollut jalan vieressä…

 • Jorma

  2,5 ja 3,5 ikäiset tytöt. 3 chihuahuaa. Käärmeet kuolevat välittömästi jos niitä nähdään. Pitää valita 3 lajin välillä: 1) ihmislapset 2) kotikoirat 3) kyykäärmeet. Ei ole kahta sanaa mikä noista häviää. Vaikka sukupuuttoon.

 • Katri

  3 koiraa + lastenlapsi. Viime viikolla 15 vko pennun kanssa vuorokausi eläinsairaalassa, hieman aiemmin 6 v koira tiputuksessa eläinlääkärissä kuonon viereen purtuna. Tänään tapoin pihanurmikolta “kyyvauvan”, ja voin pistää tulemaan jatkossa sille joka niitä niin kaipaa…

 • Darwin Awards

  “Vaikka sukupuuttoon.” Voi Herra paratkoon tätä ihmislajin typeryyttä.

 • Hei Cmoon!

  Todellisuudessa kyykäärme on todella elinvoimainen ja runsaasti lisääntyvä laji, että niiden muutamien pihapiirissä olevien yksilöiden hävittäminen ei lajia sukupuuttoon vie! Jos haluaa välttyä kyyn puremalta ja suojella perhettään ja eläimiään teen aivan samoin, että hävitän ne. Kyy ei ole rauhoitettu kuten harvinainen vaskitsa eli kuparikäärme ( joka ei edes ole käärme vaan lisko) ja vaaraton rantakäärme! Kyyt vaan pois pihoista!

 • epätoivoinen

  Mikään neuvoista ei ole meillä toiminut, rinne tontti ja kiviä,sora piha ja kyyt oven edessä ottaa aurinkoa. Autokatoksessa myös viihtyvät ja nurmikolla jossa myös muurahaisia.On etikkaa kaadeltu litra tolkulla ja tuhkaa, jonka vaikutus loppuu sateen myötä koska lipeä siinä mikä vaikuttaa. Pihalla saanut myös kaivinkoneet touhuta ja käärmeet ei katoa. Oveja ei voi pitää auki ja portaalla ei uskalla istuskella.Hengiltä kaikki otettu jotka saatu kiinni ja nähty mutta ei vähene. Onko enää apua epätoivoselle?

 • antero

  sanoovat että polttoöljy ois hyvä karkote

 • Katri

  Pihan laidalla vanha lautakasa, jäi syksyllä polttamatta. toukokuun alussa tapoin kaksi kyytä siitä, kunnes tajusin niitä tuijottamassa kymmenittäin(puhumattakaan niistä mitkä näkymättömissä). Tuli syttyi vauhdilla, ja seistiin molemmin puolin palavaa kasaa pistolapiot käsissä. Nyt kaksi viikkoa päivittäin vahtinut vieläkö on elämää, toistaiseksi ei.

 • rita

  koira karkoittaa kyykäärmeet, kun koira on perheestä kuollut nii ne heti tulevat taas paikalle. Jos lapsia on leikkimässä koko ajan pihalla ne eivät tule pihalle, mutta sitten kun lapset kasvavat isoiksi ne taas tulevat. Siis jatkuva töminä ja meteli pitää ne pois. meiltä ei tarvitse lähteä pitkälle kun jo näkee kyitä. kallioita on lähellä. Mutta tällä hetkellä on piha täynnä lapsia ja naapureissa koiria, joten saa olla rauhassa.

 • Lempeä

  Kauhea kun te olette julmia! Kuinka moni teistä edes tarkistaa onko kyseessä kyy, rantakäärme vai vaskitsa ennen kuin annatte lapion laulaa. :(

 • Henri Leppänen

  Hei, eilen just näin kyykäärmeen mökkipolulla. Se luikerteli matkoihinsa, ovat osa suomalaista luontoa. Pitävät hiiret ja myyrät poissa nurkista. Kyyt pakenee aina kun tanner tömisee.

 • Satu

  Muuten hyvä mutta tämä!!!!
  JÄRKYTTÄVÄÄ ETTÄ TÄLLÄISEEN SAAKIN YLLYTTÄÄ. = KESÄKISSA MÖKILLE- EI IKINÄ Kuka tällästä tekee sitä Kyy saa purra!! HYI MIKÄ JÄRKKY: 4) Hanki kissa
  Hanki pihapiiriisi kissa, joka syö ja saalistaa kyykäärmeiden ravinnon (hiiret, myyrät jne.) pois houkuttelemasta.

 • Kilinä

  Näin TurunSanomissa 7.8.2013 jutun Japanissa tapahtuvasta luostari kiertelystä. Siellä myöskin jokaisella patikoijalla on sauva missä roikkuu kulkunen joka kuulemma hätistelee käärmeet loitommalle. Mahtaako olla myytti vai pitääkö mitenkään paikkansa? Kyy kun jutun mukaan on kuuro mutta onko ne sitten japanissa kuulevia?

 • KyyOnPirullinen

  Monesti ei ole kyy-piruja näkynyt pihalla, mutta pelko on että lisääntyvät sen verran että kohta saa alkaa pelkäämään lasten puolesta erityisesti. Auttaakohan etikka yhtään? Ihan kuin ampiaisissa ei olisi tarpeeksi.

 • Kaitsu

  Tuo kyiden siirtäminen on myös mielenkiitoinen ohjeistus.
  Miten kyy “vangitaan” turvallisesti ja siirretään? Kenen toisen tontille se pitäisi siirtää? Enpä ole kuullut kenenkään siirtäneen käärmeitä.
  Kyy ei kuulu ainakaan meidän pihapiiriin ja tapetaan varmasti, jos pystytään. Näitä ei ihminen pysty sukupuuttoon hävittämään – se on aivan varma.

 • Noitaämmä

  5v sitten rakensin talon, vuosi rakennuskolinan jälkeen ymmärsin, että kalliotontilla jossain on pesä. Noin 10 kyytä laittanut keväisin fiskarsilla uuteen kuosiin, elokuussa parit. Ja aina vaan pihaan uudestaan, ihmispelosta tai väistämisestä ei tietoakasn. Kokeiltu on kyyn polttaminen, etikka, tärpätti, hajuvedet 80l, tuhka, koydet, 5 muurahaispesää siirretty jne. Vain fiskars toimii, koska maassa ei ole metsastyshaukkoja saatavilla. Kyy pihassa, elän vihassa.

 • Jasa

  Sain kyyn pureman pariviikkoa sitten. En tajunnut mikä aiheutti niskakipua ja päänsärkyä 2-3päivää, kunnes aloin tutkia käsivarren mustelmaa joka nousi kohti kyynärtaivetta. Olin sammal-leimuista putsaamassa ruohoa ja purtu käsi oli kukkien seassa tukemassa. Toinen kerta jo purtu. Ekakerralla nilkkaan, enkä sitäkään heti huomannut. Olo oli kehno seuraavana päivänä, mutta töihin menin. Aikuiset kyyt eivät ruiskuta myrkkyä paljon, mutta “lapsi”käärmeet tyhjentävät kaiken myrkyn kerralla.

 • Kyy ei väistä

  Pienen poikalapsen isänä en voi antaa kyyn elävän mökkitontilla. Ennen ne eivät häirinneet, mutta nyt kun on pieni lapsi, niin ajatukset ovat ihan erilaiset.

  Olen hakenut turhaan lapiota kyyn tappamiseksi, mutta aina kyy on ehtinyt hävitä johonkin. Ei auta hajusteet, tuhka tai kolina. Kyy on samoilla paikoilla aina uudestaan, ei liiku montaa metriä rannan suunnassa. Yhdestä pääsin kuitenkin eroon ihan vahingossa. Leikkasin rannan nurmikkoa kovaäänisellä ruohonleikkurilla, edes takaisin kävelin rannassa, kun yht’äkkiä kyy jäi kolisten leikkurin alle. Eli ainoa tapa päästä kyystä eroon on juuri tuo siirtäminen tai tappaminen. Kyy väistää kyllä, mutta vain hiukan, jos väistää.

Kommentoi

Mokki.net - Mökkinetti - Mökkiopas